Om mig

Mitt konstintresse 

Mitt första minne av måleri är när jag sitter med min mormor på hennes kökssoffa och målar med vattenfärger. Många år senare, träffade jag Arne Isacsson på Gerleborgsskolan. Gick två akvarellkurser för honom. Det blev början på mitt intresse för akvarellmåleri. Fortsatte på Gerlesborgsskolan med andra skickliga akvarellister som Hasse Karlsson och Lars Lerin. Och andra lärare som Chien Chung-Wei från Taiwan. Varför målar du traktorer frågade någon. Jo, jag har varit mycket i Skånska fiskelägen och målat. Där har alla ålafiskare gamla traktorer till kort transport av ålagarnen. Mäktiga former, granna färger, rost och olja blir härliga motiv. Mormors kökssoffa har jag i min ateljé i Grisslehamn. Att sitta ute och teckna upp ett motiv är särskilt ljuvligt. Och ha med sig lite fika och åtminstonde börja måla eller kanske göra klar målningen på plats. 

 

På Väsby konstskola/Edsvik Konstskola lärde jag känna Ricardo Donoso.

Jag hade då återupptagit högskolestudierna i Konstvetenskap. Min kandidatuppsats i Konstvetenskap blev en studie av hur olika aktörer under 25 år agerat vid tillblivelsen av Edsvik Konsthall: "Edsvik Konsthall och drömmen om Sveriges kulturella hjärta". Metoden är utvecklad av Pierre Bourdieu och används när man vill förstå hur olika aktörer tar positioner och tar strider för att flytta fram eller bevaka sina positioner inom ett avgränsat ett kulturellt område. En studie i kulturellt kapital och makt på ett kulturellt fält.

Metoden kan lätt användas om man studerar det konstnärliga fältet i Roslagen. Aktörer är då konstnärer, gallerister, tidningsskribenter, näringsliv, turistaktörer, politiker, kommunala tjänstemän, föreningar, aktörer som driver webportaler/facebookgrupper/appar/s.k. nav och noder..Jag upphör aldrig att förvånas över hur man agerar. Det finns underlag finns för fler uppsatser.

Jar var aktiv några år  att tillsammans Leif Hedlund och Margareta Agrenius organisera Roslagens konstrunda. Senare tog jag initiativ till Grisslehamns konstrunda,öppna ateljeér som drivs av den ideela föreningen, Grisslehamns Konstnärsklubb. 

Nedan: Lars Lerin undrar vad jag har målat. En givande kurs vid Gerlesborgsskolan i Bovallsstrand Bohuslän.

Målar gärna utomhus

Tillverkar  eget papper

Japanskt tuschmåleri